måndag 18 januari 2010

Bowlingutställning

I foajen till Västerås stadsbibliotek finns för närvarande en liten bowlingutställning med bilder, material och lite allmän information om bowlingsporten och dess historia.

Huvudansvarig för framtagandet av denna utställning är Leif Ahlgren som under jubileumsåret arbetat med att ta fram lokal bowlinghistoria. Bl. a. har han hittat en helt underbar reseskildring från den första stadsmatchen i bowling mellan Västerås och Lahti. Den spelades mitt under brinnande krig 1944 i Finland då det svenska laget åkte över och mötte Lahti och Helsingfors.
Reseskildringen är vackert nedskriven och inbunden som en gåva till Västmanlands Bowlingförbund. Jag har skildringen som en inscannad pdf-fil. Får se om jag lyckas lägga upp den på bloggen för den är väl värd att läsa. För intresserade finns det ett antal utskrivna exemplar i broshyrstället bredvid utställningen. Jag kan även skicka den till intresserade om ni hör av er via mail. Bilden: Delar av utställningen som syftar till att marknadsföra bowlingsporten.

Det finns fortfarande plats i utställningen för mer bilder så om ni har tillgång till bilder från bowlinghallarna som funnits i Västerås tveka inte att höra av er till Leif, undertecknad eller till Mats och Thomas i Bellevuehallen.

Hallarna det handlar om är den första 4-banorshallen nere i källaren i gamla idrottshallen som låg bakom nuvarande Skrapan. Den hallen invigdes i september 1940.

Bilden: Lite av de historiska bilder som finns med i utställningen.

Därefter flyttade Västeråsbowlingen på 60-talet till en ny modern 8-banorshall på Stora Gatan, tyvärr kommer jag inte ihåg exakt årtal. Får återkomma till det.

1974 öppnade den tredje hallen i Västeråsbowlingens historia, Bellevuestadion som utöver hallar för en rad olika racketsporter även innehöll en 10-banors bowlinghall. Denna hall utökades till 20 banor 1989 i samband med att hallen på Stora Gatan lades ner.

Numera finns även en 20 banors ren nöjeshall i centrala Västerås och en 10 banors hall är på gång ute på Bäckby.

Jag hann faktiskt med att spela i den gamla hallen innan den lades ned. Var där med skolan och har mitt absoluta bottenrekord på en serie slagen där. Fick ihop hela 32 poäng.

Ser man till den boom som kom med datascoringen och diskobowling så hade den hallen kunnat vara en riktig guldgruva med sitt centrala läge men vem kuinde förutse detta för 20 år sedan.



Bilden: Utrustning från både förr och nu bl.a. med det klassiska Trelleborgsklotet.

Jag rekommenderar varmt att den som har möjlighet tar en liten stund och beundrar de underbara bilderna som speglar olika tidsepoker av vår sport. För den som sedan vill fördjupa sig ännu mer i bowlingens historia rekommenderar jag ett inköp av den utmärkta jubiluemsboken "100 år - 100 ögonblick".


För de riktigt stora bowlingnördarna kan jag varmt rekommendera ett inköp av den inscannade samlingen av "Bowlaren". För endast 100 kr får man tre DVD skivor med samtliga nummer av tidningen från 1932 och framåt inscannande. Personligen har jag börjat läsa i de gamla tidningarna och det är ett effektivt sätt att få tiden att flyga iväg. Man slås gärna av att man i många frågor diskuterar precis samma sak idag som man gjort i tidigare årtionden. Kanske finns det en hel del att lära av historien. DVD kan man beställa via Svenska Bowlingförbundets hemsida http://www.swebowl.se/. Där hittar man även länk till förlaget som säljer jubileumsboken.

1 kommentar:

Anonym sa...

coolt! hoppas jag hinner se utställningen innan dom är klara... kul att se hur den "gammla" Bowlingen såg ut :) /Frisk Henke.