onsdag 2 december 2009

Studiebesök i Göteborg

Jag har under några års tid funderat på att åka ner till Göteborg för ett studiebesök hos sveriges ledande bowlingklubb med 7 raka SM guld, Team Pergamon. Detta för att på plats få se hur de jobbar med sin vardagsträning.

Nu var det äntligen dags att komma iväg och på tisdagsmorgonen stod jag på tågperrongen i Västerås för att åka till Göteborg under två dagar. Som ressällskap hade jag med mig Ballack som jag bjudit med som tack för hans arbete under hösten som min personlige tränare i gymet.

Vi var framme vid Frölundahallen strax före två och där mötte en av mina tränarmentorer upp, nämligen den mycket välmeriterade Sten-Åke Nilsson från Eskilstuna. "Stene" har under ett flertal år ansvarat för Pergamons teknikträning och det var via honom jag etablerat kontakten med klubben. På plats fanns också klubbens sportchef tillika herrarnas föbundskapten, Tomas Leandersson. Han redogjorde ganska ingående hur klubbens verksamhet är uppbyggd och det var ett mycket intressant och lärorikt samtal som jag hade med honom. Bl.a. kunde jag konstatera följande:

Klubben har två gemensamma träningskvällar i veckan där tisdagarna normalt är helt avdelade till teknikträning. Sten-Åke besöker klubben varannan vecka och de andra veckorna jobbar spelarna på egen hand med tekniken. I teknikträningen läggs stor vikt på grunderna med övningar såsom baklängesbowling (Gnilwob), steglängdsträning, uppställning och start samt koordination mellan ansats och pendel. Tisdagsträningen börjar vid 14 och håller på fram till 19.00. Under den tiden jobbar Sten-Åke individuellt mellan ½ och 1 timme per spelare samtidigt som resten fått ett utstakat program att jobba efter. Samtidigt så finns klubbens mentale rådgivare Terje Lien på plats för de spelare som vill ha personliga samtal för att gå igenom hur man jobbar mot sina uppställda mål.

Bilden: Sten-Åke jobbar med Johan Helldén.

På torsdagarna är det mer fokus på spel och lagbygge och här tränar man på olika banprofiler som är hemliga för spelarna tills man spelat klart. Det är Tomas som bestämmer vilken profil man skall träna på och sedan får spelarna efter träningen gissa vilken profil som legat på banorna. En uppgift som inte är allt för enkel.

Till detta har spelarna dessutom en fystränare som har till uppgift att få spelarna att träna så man orkar med det slitage som sker på kroppen samtidigt som man måste förbereda sig så man orkar med att hålla fullt fokus under långa spelpass.

Spelarna i klubben är indelade i fyra kategorier där man har en utvecklingsgrupp med ett antal lovande juniorer, en elitgrupp med några av landets bästa bowlare, en grupp med övriga spelare som tillhör god sverigeelit men ändå inte har tagit steget ända upp på landslagsnivå samt ytterligare en grupp bestående av utländska spelare som gör sporadiska inhopp i främst marknadsföringssyfte. Den tisdagen som jag var på plats var det främst utvecklingsgruppen som hade fokus från Sten-Åke medan de övriga jobbade på egen hand. Deras program såg ut enligt följande:

  • Gnilwob - Slutposition 15 min
  • Gnilwob - 1 steg 15 min
  • Gnilwob - 2 steg 15 min
  • Steglängd - 15 min
  • Uppställning och start 15 min
  • Koordination steg/sving 15 min
  • Balans i slutposition 15 min
  • Genomspelning 15 min
  • Spärrspel
Som synes är det normala teknikövningar som definitivt bör tränas även av spelare på lägre nivå.

Den här dagen var dock lite annorlunda mot normalt genom att man under den senare delen av träningen fokuserade mer på den oljeprofil som väntar spelarna vid helgens Super-Six i Malmö. Det inleddes med att Tomas redogjorde för hur den aktuella profilen (Cameleon) ser ut samt vilka övriga förutsättningar som väntar spelarna i Malmö. Sedan gick man ut och körde 6 serier på profilen tillsammans med 8 juniorer från Småland som också var på studiebesök den här dagen.

Vi valde att avsluta dagens besök vid sjutiden men för Sten-Åke fortsatte kvällen med träning av X-Caliburs damer. Jag avslutar med en bild på landslagstjejen Rebecka Larsen (jr) som här borrar sitt livs första balanshål.

Inga kommentarer: